Fenék(et)!

Hétfőn megint tartottam egy előadást egy kedves kollégám óráján. A témák között felmerült a videojátékok és a szexizmus kérdése is. A legújabb kihívónk Tracer az Overwatchból.

Először is magáról az óráról.
Ez itt a reklám helye. :D Ha érdekel titeket a GAMIFICATION és szabadon választható krediteiteket szeretnétek hasznosan és izgalmasan eltölteni, ajánlóm kedves kollégám óráját. Eddig minden félévben hirdetett az ELTE-PPK pszichológia BA szakosai körében kurzust. Tanulságos és szuper.
Reklám vége.

A hétfői órán én adtam elő és több téma között a videojátékok és a szexizmus kérdéséről is beszéltünk a hallgatókkal. Természetesen követem a gamer világ aktualitásait is, így a legtöbb szót Tracer, "Over the shoulder" elnevezésű győztes beálló pozíciójáról ejtettünk.

oldpose

A mai nap olvastam, hogy a Blizzard a játék jelenlegi és jövőbeli rajongóinak hangját meghallva változtatott az eredeti, nagy visszhangot keltő beálláson.

Egyelőre nem mennék bele a pszichológiai vonatkozásokba, viszont dicséretes és érdemes egy kis figyelmet fordítani arra, ami valójában történt:

  1. Felmerült egy probléma
  2. Megfogalmazódott egy konstruktív kritika
  3. A vélemény hallgató fülekre talált
  4. Megkezdődött a változás, konszenzus keresése

newpose

Szeretném felhívni a figyelmet egy-két dologra. Legfőképpen a probléma kezelésére. Jöhetett volna a Blizzard, mint giga-játékfejlesztő cég és nevetett volna a kritikus hangokon vagy egyszerűen csak elengedte volna a füle mellett. Nem volt kötelező változtatnia. És a másik oldalon is megjelenhettek volna olyan kritikus hangok, melyek végletekben fogalmaznak (pl. van, aki azt mondja, minden játék szexista).

Természetesen azon is gondolkozhatnánk, hogy Tracer régi és /vagy új győzelmi beállása valóban egy erősen erotikus, tárgyiasított képet fest róla a játékosok előtt, vagy túl éles a szemünk már ilyen grafikai megfontolásokra?

Szerintem ha már felmerül az ilyen jellegű megfontolás, annak kell, hogy legyen alapja is.

Nektek mi a véleményetek?

(Forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://pixelbenlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8313038840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

myrrdhinn 2016.04.06. 16:30:47

Igazából, a fejlesztőcsapat nem azért változtatta meg a pózt, mert néhány emberke túl szexistának találta. Valószínűleg a nevetséges botrány ami kerekedett belőle segítette a folyamatot, de már egy ideje gondolkoztak rajta, hogy lecseréljék-e vagy sem, mert nem tetszett nekik sem. Azért egy ilyen animáció megalkotása nem 2 nap, szóval már jóval azelőtt elkezdtek rajta dolgozni, mielőtt a média ennyire felfújta volna. Én csak annyit mondanék a fejlesztőknek, hogy: Well played! ;)

Pixelben (L)élek

Friss topikok

süti beállítások módosítása